Ouderen

Wij stimuleren sport, bewegen en gezondheid bij 60-plussers. Zo stimuleren we hen om een gezonde en actieve leefstijl vol te houden. Maar ook ontmoeting en meedoen is belangrijk, want bewegen moet vooral gezellig en leuk zijn. Maar ook aan primaire en secundaire preventie.

Wij werken samen met Present.  Onze beweegcoaches zijn dan ook vaker bij Open Vensters in Ameide. Zij zetten de woon-zorginstelling letterlijk en figuurlijk in beweging!

Doortrappen

Senioren uit Vijfheerenlanden blijven Doortrappen. Het is een landelijk initiatief, dat in de gemeente Vijfheerenlanden wordt uitgevoerd door o.a Zederik in Beweging in samenwerking met Team Sportservice en de provincie Utrecht.  

Ouderen fietsen graag en willen graag blijven fietsen. Maar ze zijn kwetsbaar in het verkeer. Met het programma Doortrappen hebben we de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. Aan de hand van verschillende tips, maatregelen en oplossingen zorgen we ervoor dat senioren veilig én met plezier op hun fiets blijven stappen. Hierdoor blijven ze langer fit, vitaal en zelfstandig. Op donderdag ochtend 1, 8 en 15 oktober worden er in De Hoven in Ameide vervolgtrainingen aangeboden. 

Meer weten over Doortrap activiteiten in de gemeente Vijfheerenlanden of de vervolgtrainingen? Neem contact op met Stan de Groot via info@zederikinbeweging.nl of 06-22810286.

Zeker op de been – thuisversie

Ouderen vallen steeds vaker en dat kan leiden tot ernstige gevolgen. Sommige ouderen overlijden zelfs door een val. Dat willen we natuurlijk voorkomen! Samen met u gaan we thuis aan de slag om Zeker op de Been te blijven of te worden!

Zeker op de been worden, dat kan ook vanuit thuis, op veilige afstand van elkaar. Daarom is Zederik in Beweging gestart met Zeker op de Been thuisversie vanaf uw eigen beeldscherm. Een online bijeenkomst voor 55-plussers. Tijdens de bijeenkomst gaan we aan de slag met houding, balans, spierkracht en gewichtsverplaatsing. Ook leren de deelnemers hoe ze overeind moeten komen op het moment dat ze gevallen zijn. Naast voldoende beweging, is er ook aandacht voor gevaren in en rondom huis. Zoals voldoende licht,  kleedjes, voldoende telefoons, voeding en medicatie.

Binnenkort volgt meer informatie.

Zeker op de been

Een mooi voorbeeld is onze Zeker op de been cursus. Dit is een training en/of bijeenkomst waarbij beweegcoaches ouderen helpen om letterlijk zekerder op hun benen te staan. Tijdens de bijeenkomst delen de coaches tips rondom valpreventie. Welke simpele aanpassingen kunnen het risico op vallen in huis verkleinen? Dit en andere praktische vragen worden tijdens de bijeenkomst beantwoord.

Tijdens de trainingen gaan we écht aan de slag. Dan werken de beweegcoaches samen met een kleine groep deelnemers aan de verbetering van balans, mobiliteit, conditie en toename van zelfvertrouwen. We besteden ook aandacht aan het opstaan na een val.

Fitheidstesten

Een ander moment en mogelijkheid om te testen hoe fit en gezond de 55-plussers in de gemeente zijn en om te zorgen dat deze groep (meer) gaat bewegen is tijdens de fitheidstesten. We werken hiervoor samen met de huisarts en een fysiotherapeut. Tijdens de testen meten we onder andere het BMI, de bloeddruk en de hartslag van de deelnemers. Ook kijken we hoe het gesteld is met de kracht, lenigheid en het uithoudingsvermogen.

In beweging komen en blijven

Aan de hand van deze resultaten stellen we een persoonlijk advies samen. Samen met de deelnemers bekijken we dan het bestaande beweegaanbod in de buurt om een passende sport of activiteit te vinden. We willen ze namelijk niet alleen in beweging brengen, maar ook zorgen dat ze in beweging blijven.

En nog veel meer

Overige werkzaamheden van de beweegcoaches bestaan onder andere uit:

  1. Voorlichting geven aan cliënten, personeel, vrijwilligers, familie en mantelzorgers over het belang van bewegen en toepassingen in de praktijk.
  2. Ondersteuning bieden aan activiteitenbegeleiders die beweegactiviteiten aanbieden.
  3. Organiseren en uitvoeren van extra beweegactiviteiten voor cliënten. Hierbij wordt er regelmatig samenwerking gezocht met de scholen die ook partner zijn van ‘Zederik in Beweging zodat jong en oud samen in beweging komt.
  4. Bewegen onderdeel maken van het dagelijkse leven van de cliënt.

Natuurlijk zijn de beweegcoaches ook actief in de wijken rondom de woonzorgcentra. Ook daar worden regelmatig (beweeg)activiteiten voor 60-plussers aangeboden. De intentie is om dit zoveel mogelijk in samenwerking met andere partijen te doen en aan te sluiten op de wensen en behoeften van de doelgroep.

Heeft u goede ideeën als het gaat om bewegen voor senioren? Neem dan contact op met onze beweegcoaches senioren.

Bekijk hier het beweegaanbod voor senioren in de gemeente Zederik!