Ouderen

Wij stimuleren sport, bewegen en gezondheid bij 60-plussers. Zo stimuleren we hen om een gezonde en actieve leefstijl vol te houden. Maar ook ontmoeting en meedoen is belangrijk, want bewegen moet vooral gezellig en leuk zijn. Maar ook aan primaire en secundaire preventie.

Wij werken samen met Present.  Onze beweegcoaches zijn dan ook vaker bij Open Vensters in Ameide. Zij zetten de woon-zorginstelling letterlijk en figuurlijk in beweging!

Zeker op de been

Een mooi voorbeeld is onze Zeker op de been cursus. Dit is een training en/of bijeenkomst waarbij beweegcoaches ouderen helpen om letterlijk zekerder op hun benen te staan. Tijdens de bijeenkomst delen de coaches tips rondom valpreventie. Welke simpele aanpassingen kunnen het risico op vallen in huis verkleinen? Dit en andere praktische vragen worden tijdens de bijeenkomst beantwoord.

Tijdens de trainingen gaan we écht aan de slag. Dan werken de beweegcoaches samen met een kleine groep deelnemers aan de verbetering van balans, mobiliteit, conditie en toename van zelfvertrouwen. We besteden ook aandacht aan het opstaan na een val.

Fitheidstesten

Een ander moment en mogelijkheid om te testen hoe fit en gezond de 55-plussers in de gemeente zijn en om te zorgen dat deze groep (meer) gaat bewegen is tijdens de fitheidstesten. We werken hiervoor samen met de huisarts en een fysiotherapeut. Tijdens de testen meten we onder andere het BMI, de bloeddruk en de hartslag van de deelnemers. Ook kijken we hoe het gesteld is met de kracht, lenigheid en het uithoudingsvermogen.

In beweging komen en blijven

Aan de hand van deze resultaten stellen we een persoonlijk advies samen. Samen met de deelnemers bekijken we dan het bestaande beweegaanbod in de buurt om een passende sport of activiteit te vinden. We willen ze namelijk niet alleen in beweging brengen, maar ook zorgen dat ze in beweging blijven.

En nog veel meer

Overige werkzaamheden van de beweegcoaches bestaan onder andere uit:

  1. Voorlichting geven aan cliënten, personeel, vrijwilligers, familie en mantelzorgers over het belang van bewegen en toepassingen in de praktijk.
  2. Ondersteuning bieden aan activiteitenbegeleiders die beweegactiviteiten aanbieden.
  3. Organiseren en uitvoeren van extra beweegactiviteiten voor cliënten. Hierbij wordt er regelmatig samenwerking gezocht met de scholen die ook partner zijn van ‘Zederik in Beweging zodat jong en oud samen in beweging komt.
  4. Bewegen onderdeel maken van het dagelijkse leven van de cliënt.

Natuurlijk zijn de beweegcoaches ook actief in de wijken rondom de woonzorgcentra. Ook daar worden regelmatig (beweeg)activiteiten voor 60-plussers aangeboden. De intentie is om dit zoveel mogelijk in samenwerking met andere partijen te doen en aan te sluiten op de wensen en behoeften van de doelgroep.

Heeft u goede ideeën als het gaat om bewegen voor senioren? Neem dan contact op met onze beweegcoaches senioren.

Bekijk hier het beweegaanbod voor senioren in de gemeente Zederik!