Kinderen mentaal in beweging met schaken

Kinderen van basisschool De Rank in Meerkerk maken met stichting Pentachess kennis met schaken. Een denksport waarbij kinderen mentaal flink in beweging komen. 

“In Nederland zijn we kampioen zitten”, aldus beweegcoach Joyce: “Daarom proberen we kinderen zo veel mogelijk in beweging te brengen.” Maar de kinderen van basisschool De Rank komen niet alleen fysiek in beweging. Ook mentaal worden ze geactiveerd door de clinics van Pentachess. Pentachess richt zich op de bevordering van jeugdschaken in de Merwede regio.  

Schaken gaat hand in hand met bewegen 

Ondanks dat de schaaksport vooral een mentale uitdaging is, gaat schaken volgens schaakmeester Michel hand in hand met bewegen. “Om een strategische schaker te zijn, is het belangrijk dat je niet alleen mentaal, maar lichamelijk in goede conditie bent. De jeugd gaat minder vanzelfsprekend schaken. En dat terwijl het een mooie sport is. Net als bij andere sporten, leer je samenwerken, vooruitdenken en omgaan met keuzes. Elke stap die je maakt, heeft consequenties. En dat is ook zo in het echte leven. Schaken leert je omgaan met tegenslagen en het bevordert je sociaal contact met anderen. We motiveren kinderen om naast voetbal, fietsen of turnen ook te gaan schaken.” 

Een groot succes 

In groep 6 zitten al een aantal kinderen op schaken. Zoals Josephine: “Waarom ik schaken leuk vind? Je moet goed nadenken en je ziet meteen of je een goede zet hebt gemaakt. Door veel te oefenen word je vanzelf beter en dan wordt het automatisch leuker.” Naast Josephine zit een jongen enthousiast te schaken op zijn laptop via Chessity. De lesmethode waar stichting Pentachess gebruik van maakt. “Dit is echt makkelijk. Kijk! Als ik hierop klik en dan hierop verzamel ik punten. En als ik alle punten van dit level heb verzameld, kan ik door naar het volgende level.” Het werkt aanstekelijk. Het kikkertje springt per level naar de volgende waterlelie. Zo krijgen de kinderen in kleine stapjes het schaken onder de knie. Het schaken is in groep 6 van de Rank een groot succes. Bij de vraag of de kinderen de schaakles weer leuk vonden, klonk het gejuich tot op de gang.